RSS

Laktosintrolans

26 Maj

Idag kan man läsa i Aftonbladet att många barn tvingas äta laktosfritt i onödan för att man tror att de är laktosintoleranta. Det trodde vi att Melker också var då han var liten, men en läkare sa precis det som man skriver om i artikeln. Från det att Melker var lite drygt 1,5 år så var han jämnt mer eller mindre lös i magen. Det gick så långt dragis tyckte vi kunde prova med laktosfri kost vilket vi oxå gick över till. Så här skrev jag om det besöket:

Idag var det så äntligen dags för läkarbesöket som skulle starta utredningen om varför Melker så ofta (läs jämnt) är lös i magen. Först ville Melker inte lämna dagis när Micke hämtade honom, sen gick det rätt bra då han ”lockade” med att de skulle träffa mamma och sedan farbror doktorn…

Vi fick iaf börja med att berätta vår historia, att Melker i princip sedan november 2003 haft lös avföring mest hela tiden, att han har fått laktosfri mat sedan slutet på januari, att det blivit liiite bättre, men inte helt bra… Doktorn trodde inte att han var komjölksproteinallergisk eftersom det debuterade så pass sent i hans liv. Det brukar starta redan då barnet är ett par månader gammalt. Han trodde inte heller på laktosintolerans då han sa att det brukar komma lite senare i livet. Det han snarare kunde misstänka var glutenintolerans! 😦 Alternativet skulle kunna vara något som läkaren kallade för ”Torres diarre”, helt enkelt att barnet äter en för fett- och fiberfattig kost. Fett och fibrer behövs för att hjälpa till att forma avföringen… Ordinationen han gav oss var att prova med att ge honom mer fett och fibrer (så gott det går eftersom han är inne i en ”vill inte äta period”). Byta ut majsvällingen som vi gett honom till ”mild fullkornsvälling” mm…”

Blodprov togs vid läkarbesöket för att leta efter tecken på glutenintolerans och för Melkers del så var det provet negativt och så snart han slutade med blöja och började äta lite bättre mat så blev oxå han avföring bättre.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 26 maj, 2010 i Allmänt, Barnen

 

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: